[ Home :: Het Polo86(c) register :: Treffen :: Interactief :: Info :: Werkplaats :: (Fotoalbum) :: (Projecten) :: Links ]

INFO/algemeen/folders/in de pers/automobilia/f.a.q.

Frequently Asked Questions

Wielen en Remmen

Velgen en banden

Q: Past maat 'x-y-z' onder mijn 'model x'

A1: Ja

Als je de auto maar hoog genoeg op krikt past elke maat banden onder de auto.

A2: Nee

Ga er in eerste instantie vanuit dat jouw droomvelg/band niet zal passen. De kans dat een bepaalde combinatie niet past is vele malen groter dan dat de combinatie wel past. Heb je een Polo Steilheck, dan word de kans op een passende combinatie alleen maar kleiner. Is de auto verlaagd? Idem.

Lees eerst je instructieboekje eens door. De standaard maten welke onder de polo zijn geleverd staan hier vermeld. Wil je echter een andere maat velgen of banden monteren, dan zijn er een paar miljard mogelijkheden. Er zijn een groot aantal parameters waarmee men rekening moet houden en bepaalde combinaties passen wel, en bepaalde combinaties niet.

Een paar belangrijke parameters zijn:
 • Steek
 • Diameter
 • Velg breedte
 • Off-set
 • Bandenmaat
 • Eerst moet je passen of de velg zelf wel op de auto past: boutgaten en binnendiameter zijn hierbij van belang:
  Uitgaande van een standaard polo is de steek 4 x 100. Dat betekend dat de velg met 4 bouten vast zit, in een cirkel met een diameter van 100mm. Komt de steek niet overeen, dan moet je adapters gebruiken. Adapters worden hier (nog) niet behandeld.
  Denk niet dat als de steek goed is, de velg dus past. Het Naafgat in de velg moet ook goed passen! Deze pas-ring moet absuluut goed zijn! De diameter van het naafgat is bij alle polo's :56 (of was het 60?)

  De binnenste diameter. Op alle Polo's zijn op de vooras schijfremmen gemonteerd. Door de remklauw is de minimale maat 13" (dertien inch). Sommige lichtmetalen velgen zijn echter 'dikker' aan de binnenzijde waardoor deze niet passen over de remklauw. Originele G40 klauwen (VWII) zijn zo gemaakt dat de standaard 13" velg gewoon past. Sommige andere klauwen voor geventileerde schijven zijn net 'iets' dikker, waardoor 13" niet meer past.

  De breedte van de velg is meestal geen beperkende factor. Het is de combinatie met de Off-set of EinpressTiefe (ET) die maken of een velg past of niet. De ET waarde bepaald hoever een velg naar binnen of naar buiten staat. Is de ET waarde lager, dan staan de velgen verder naar buiten. Is de ET waarde hoger, dan staat de velg meer naar binnen.
  Bij een ver naar binnenstaande velg zal de velg gaan aanlopen tegen de schokbrekers achter, of de stabilisatorstang voor.

  De maat van de gemonteerde band over de velg bepaald in hoeverre de band zal aanlopen tegen spatbordrand of schokbreker.

  Copyright 'Het Polo86(c) Register'. Overnemen van (gedeeltes) van deze tekst verboden zonder uitdrukkelijke toestemming.
  De server tijd is: 06-04-2020 06:24:50 - Laatste update: 01-02-2004 16:19:32
  U komt vanaf IP: 3.215.182.81 - Uw browser: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  Onze server : Apache - Directory: /info/faq_wielen.shtml - Link vanaf: (none)